Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Γεμάτη ζωή



Ένα σκάφος ελλιμενίζεται σε ένα μικρό χωριό του Μεξικού. 
Ένας Αμερικάνός τουρίστας συγχαίρει έναν Μεξικανό ψαρά για την ποιότητα των ψαριών του. Στην συνέχεια τον ρωτά πόσο χρόνο του πήρε για να τα ψαρέψει.

-«Όχι πολύ», του απαντά ο Μεξικάνος.

-«Μα τότε γιατί δεν προσπαθήσατε να πιάσετε περισσότερα;»

Ο Μεξικάνος του εξήγησε ότι τα μικρά αυτά ψαριά που είχε στην κατοχή του, αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες αυτού και της οικογένειάς του.

Ο Αμερικάνός ρώτησε, «Και τι κάνεις τον υπόλοιπο σου χρόνο;”

-«Κοιμάμαι αργά, ψαρεύω που και που, παίζω με τα παιδιά μου, παίρνω και από κανέναν μεσημεριανό ύπνο με τη γυναίκα μου… Τα βράδια, θα πάω στο χωριό για να δω τους φίλους μου, θα πιούμε και από κάτι, θα τραγουδήσουμε… Έχω μια γεμάτη ζωή. »


Ο Αμερικάνικός διακόπτει, «Έχω ένα μεταπτυχιακό από το Harvard και μπορώ να σε βοηθήσω! Θα πρέπει να ξεκινήσεις από το να ψαρεύεις περισσότερο κάθε μέρα. Θα μπορείς να πουλήσεις τα επιπλέον ψάρια που πιάνεις. Με τα πρόσθετα έσοδα, θα μπορείς να αγοράσεις ένα μεγαλύτερο σκάφος.»

-«Και μετά από αυτό;» ρωτά ο Μεξικάνος.

-«Με τα επιπλέον χρήματα που το μεγαλύτερο πλοίο θα σου φέρει, θα μπορείς να αγοράσεις και ένα δεύτερο… και τρίτο… και ούτω καθεξής μέχρι να έχεις ένα ολόκληρο στόλο από πλοιάρια. Αντί να πουλάς τα ψάρια σου θα μπορείς στη συνέχεια να διαπραγματευθείς απευθείας με τις μονάδες μεταποίησης και ίσως να ανοίξεις ακόμη και τη δική σου μονάδα. Μπορείς να αφήσεις το μικρό αυτό χωριό και να εγκατασταθείς στην Πόλη του Μεξικού, το Λος Άντζελες, ή ακόμη τη Νέα Υόρκη! Από εκεί θα μπορείς να διευθύνεις μια τεράστια επιχείρησή που θα στήσεις.»

-«Πόσο καιρό θα πάρει αυτό;» ρωτά ο Μεξικάνος.

-«Είκοσι, ίσως και είκοσι πέντε χρόνια,» απαντά ο Αμερικάνός.

-«Και μετά από αυτό;»

-«Μετά; Λοιπόν φίλε μου, το πράγμα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον», απάντησε ο Αμερικάνός, γελώντας. «Όταν η επιχείρησή σου γίνει πραγματικά μεγάλη, θα μπορείς να αγοράζεις και να πουλάς μετοχές και έτσι θα κάνεις εκατομμύρια!»

-«Εκατομμύρια; Αλήθεια; Και μετά από αυτό;» ξαναρωτά ο Μεξικάνος.

-«Μετά από αυτό θα είσαι σε θέση να συνταξιοδοτηθείς, θα ζεις σε ένα μικρό χωριό κοντά στην ακτή, θα κοιμάσαι αργά, θα ψαρεύεις που και που, θα παίζεις με τα παιδιά σου, θα παίρνεις και από κανέναν μεσημεριανό υπνάκο με τη σύζυγό σου και θα περνάς τις νύχτες σου πίνοντας με τους φίλους σου και τραγουδώντας. Θα έχεις μια γεμάτη ζωή»…


Πηγή : http://eagainst.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου