Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τρομακτικοί και τρομαγμένοι


Εμείς είμαστε οι τρομακτικοί.


Είμαστε το στράτευμα των καταναλωτών με συνέπεια,των τηλεθεατών με άποψη,των ψηφοφόρων με την απατηλή ελπίδα για μια αλλαγή μέσω 'άμεμπτων αντιπροσώπων' η' μέσω ενός 'πεφωτισμένου ηγέτη'.Συνηθισμένοι να ακολουθούμε αλλά κατά βάθος θα θέλαμε να ηγηθούμε.Επειδή πιστεύουμε ότι κάποιος δεν θα μπορούσε να μην είναι ούτε 'ακόλουθος' ούτε ηγέτης.
Θέλουμε να είμαστε μικροί θεοί,αλλά αν δεν μπορούμε βολευόμαστε μια χαρά και στη θέση του εξαρτήματος.Το ενδιάμεσο μας τρομάζει.Είναι υπερβολικά ανθρώπινο για εμάς.
Μάθαμε από μικροί να συντονίζουμε το βήμα μας στο ρυθμό του άμεσου κέρδους.Βήμα γρήγορο και στρατιωτικό.Βήμα που δεν σταματάει σε πεσμένα σώματα που έχουν χάσει τον δικό τους βηματισμό.Συνεχίζει,ποδοπατάει,συνθλίβει αξιοπρέπειες και όνειρα.
Εμείς είμαστε αυτοί που αγαπάμε να έχουμε.Αγαπάμε την ιδιοκτησία.Επειδή αυτά που έχουμε πιστεύουμε ότι μας προσδιορίζουν.Είμαστε τα αντικείμενά μας.Ακόμα και ο Θεός μας είναι μεγαλοϊδιοκτήτης,του ανήκει το σύμπαν,του ανήκουμε εμείς.Η λέξη ιδιοκτησία,η ιδέα ότι έχουμε κάτι για όσο διάστημα μπορούμε,μας ενθουσιάζει.Δίνει στην οντότητα την δικιά μας και των πραγμάτων γύρω μας,μια ψευδαίσθηση αιωνιότητας.Η ιδιοκτησία μας νανουρίζει για να μην συνειδητοποιήσουμε το εφήμερο των πάντων,την κοσμική σκόνη που αργά αλλά αναπόφευκτα σκεπάζει μαζί με εμάς ακριβά αυτοκίνητα και λαμπερά κοσμήματα.
Εμείς είμαστε αυτοί που λατρεύουμε τα είδωλα.Τα είδωλά μας είναι σαν μεγαλοποιημένες εκφάνσεις του εαυτού μας.Τα δικά μας είδωλα είναι άτομα που έχουν καταφέρει να γίνουν πιο ματαιόδοξοι ακόμα και από εμάς,πιο κενοί από εμάς,πιο αδίστακτοι και πιο τρομακτικοί από εμάς.Και αυτό μας γεμίζει δέος και θαυμασμό.
Εμείς είμαστε αυτοί που μιλάμε με ένα δικό μας κώδικα επικοινωνίας.
Τον απαθή τον λέμε 'φιλήσυχο',την αδιαφορία μας την εκφράζουμε ως 'εγώ κοιτάω τη δουλειά μου',την απέχθειά μας για μια διαφορετική κοινωνία την λέμε 'ρεαλισμό' απέναντι σε 'ουτοπίες'.
Επειδή εμείς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι.Επειδή συνηθίσαμε στον τρόμο.
Στον τρόμο που δίνουμε στους γύρω μας,αλλά και στον τρόμο που εισπράττουμε από αυτό που φτιάξαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου